Za 4 osobe
350 g palente
50 g pšeničnog brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
3 dl jogurta
1 ½ dl vode
1 jaje
1 glavica crnog luka
½ paprike
3 kašike kukuruza iz konzerve
svež peršunov list
ulje za przenje
Sos
2 kašike kisele pavlake
2 kašike majoneza
2 čena belog luka
Način pripreme
1. Pripremiti namirnice: u činijici umutiti jaje. Luk, papriku i peršunov list sitno iseckati.
2. Napraviti sos tako što treba pomešati kiselu pavlaku i majonez. Dodati im pasirani beli luk i sve dobro promešati kašikom.
3. U većoj činiji pomešati palentu, brašno, prašak za pecivo, so, šećer, jaje, jogurt, vodu, crni luk, papriku i kukuruz. Sve namirnice umutiti mikserom u kompaktnu masu.
4. U tiganju zagrejati ulje na umerenu temperaturu. Kašikom oblikovati uštipke, pa ih pržiti u ulju sa obe strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
5. Servirati tople uštipke i uz njih pripremljeni sos. Jelo ukrasiti peršunom.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.