Za 6 osoba
6 manjih patlidžana
300 g mocarele
300 g kačkavalja
50 g parmezana
200 g smrznutog spanaća
6 režnjeva slanine
½ kašičice bibera
1 kašičica soli
1 kašičica origana
Paradajz sos
1 glavica crnog luka
800 g paradajz pelata
4 čena belog luka
1 kašičica šećera
½ kašičice soli
1 kašičica italijanske mešavine začina
½ dl ulja
Način pripreme
1. Patlidžane iseći na trake, poredjati u pleh na papir za pečenje, posoliti i peći u rerni na 200 stepeni nekoliko minuta. Izvaditi patlidžane iz rerne i smanjiti temperaturu u rerni na 180 stepeni.
2. Napraviti fil: propržiti slaninu na malo ulja dok na postane hrskava. Izvaditi slaninu, dodati još malo ulja u tiganj i sotirati spanać. Posoliti i dodati italijansku mešavinu začina. U to dodati izrendani kačkavalj i mozcarelu, kašičicu origana, a potom i usitnjenu slaninu.
3. Pečeni patlidžan staviti na radnu površinu, na patlidžan staviti malo fila i urolati. Stavljati u pleh, a ostatak fila sipati preko rolnica. Preko svega toga narendati malo parmezana.
4. Peći u rerni na 180 stepeni nekoliko minuta.
5. Napraviti sos: na ulju propržiti sitno seckanu glavicu crnog luka, dodati beli luk koji se malo zaseče na sredini, posoliti, dodati šećer i paradajz pelat grubo usitnjen varjačom. Začiniti mešavinom italijanskog začina.
6. Servirati toplo preliveno sosom.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.