Istarski pljukanci sa tartufima
Testo za pljukance
300 g pšeničnog brašna tip 405
220 ml vode
1 kašičica kuhinjske soli
1 kašika mediteran ulja
Za kuvanje pljukanaca
500 ml vode
1 kašičica morske soli
Sos
1 kašika margarina s maslacem
50 g rendanog parmezana
10 g majčine dušice
20 g svinjske pršute
1 kašicica tartufate
Za serviranje jela
10 g svežih tartufa
10 g tartufa u listićima iz ulja
klice graška
Način pripreme
Pljukanci: Brašno sipati u posudu. Zatim dolivati po malo mlake vode uz konstantno mešanje testa. Dodati so i ulje. Mesiti sve dok testo ne postane glatko. Pokriti sa krpom i ostaviti 20 minuta da testo odmori. Pljukanci se rade na način da se od testa otrgne komadić, a onda ih trljati izmedju dlanova dok se ne izduže, tako da se dobije vretenasti oblik. U ključalu vodu dodati so, a zatim dodati pljukance.
Sos: Dok se pljukanci kuvaju, u tiganju rastopiti margarin s maslacem sa dodatkom sveže majčine dušice, dolivajući po malo vode u kojoj su se kuvali pljukanci. Dodati na kockice iseckanu pršutu i tartufatu. Na kraju dodati skuvane pljukance, nastaviti kuvanje dok se sos ne redukuje. Skloniti sa vatre i dodati rendani parmezan da bi se dobio kremasti sos. Poprskati sa uljem od tartufa.
Serviranje: Pastu servirati u duboki tanjir i jelo završiti sa listovima svinjske pršute, listićima tartufa, uljem tartufa i klicama graška.
Lava kolač sa aromatizovanim sladoledom od vanile
Lava kolač
100 g crne čokolade, 90% kakao
100 g margarina s maslacem
50 g pšeničnog brašna tip 405
50 g šećera u prahu
3 jaja
½ kašičice ulja od belih tartufa
Za podmazivanje kalupa
20 g margarina s maslacem
20 g kakao praha
Aromatizovani sladoled od vanile
150 g sladoleda od vanile
30 ml mediteran ulja
3 g krupne morske soli
jestivo cveće
Način pripreme
Lava kolač: Na pari otopiti čokoladu za kuvanje i margarin s maslacem pa ohladiti na sobnoj temperaturi. Jaja sa šećerom umutiti penasto. Otopljenu čokoladu postepeno dodavati u umućena jaja dok se sve ne sjedini. Zatim dodavati postepeno brašno. Smesu sipati u kalupe za pečenje, koje prethodno treba premazati sa margarinom s maslacem i kakao prahom. Naliti kalupe i peći u zagrejanoj rerni na 180°C, 6 minuta. Kolač treba da ostane u sredini tečan. Kolač servirati tako što se izvaditi iz kalupa naopačke.
Serviranje: Preko ispečenog kolača staviti kuglu sladoleda od vanile. Sladoled preliti sa uljem posoliti sa morskom soli da bi pojačali ukus sladoleda.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.