Za 6 osoba
1½ kg jagnjetine (plećka)
2 kašičice suvog začina
brašno po potrebi
½ dl ulja
3 glavice crnog luka
2 kašike aleve paprike
1 glavica belog luka
½ kašičice bibera
1 veza mladog luka
1 praziluk
400 g blitve
voda za nalivanje
Način pripreme
1. Meso iseći na manje komade, posuti suvim začinom i dobro obrašnjaviti.
2. U šerpi odgovarajuće veličine meso dobro propržiti na vrelom ulju, dok ne dobije koricu.
3. Meso izvaditi iz šerpe, dodati malo ulja i u istoj šerpi propržiti luk, isečen na režnjeve. Kada se luk proprži dodati alevu papriku. Dobro promešati i naliti sa 1 dl vode.
4. Vratiti meso u lonac, dobro promešati i naliti vodom da sve ogrezne.
5. Začiniti belim lukom i biberom. Kada provri utišati vatru i ostaviti da se krčka dok meso ne omekša (oko 1,5 h).
6. Nakon toga dodati praziluk i mladi luk, sečene na kolutiće, ostaviti da se krčka još 20 minuta. Po potrebi dodati vodu.Pred sam kraj kuvanja dodati blitvu.
7. Služiti toplo uz ovčije kiselo mleko.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.