Za 2 osobe
Okonomijaki sos
2 kašike paradajz pirea
2 kašike kečapa
3 kašike soja sosa
½ dl vorčester sosa
1 dl vode
1 kašika skroba
1 kašika smeđeg šećera
½ kašičice đumbira u prahu
biber po ukusu
Palačinke
120 ml mediteran mix ulja
100 g brašna
150 ml bujona ili vode
2 jaja
½ kašičice praška za pecivo
1 kašičica skroba
prstohvat soli
100 g kupusa
1 šargarepa
2 struka mladog luka
100 g morskih plodova
100 g slanine
Preliv
kečap
majonez
Dekoracija
2 struka mladog luka
Način pripreme
1. Morske plodove propržiti na malo ulja.
2. Napraviti okonomijaki sos: u posodu sipati soja sos, paradajz pire, kečap, vorčester sos, đumbir u prahu i biber izmešati. U dl vode razmutiti skrob i žuti šećer, sjediniti sve zajedno i staviti na šporet dok ne proključa. Ostaviti sos sa strane, do primene.
3. Iseckati mladi luka, izrendati šargarepu, iseckati kupus.
4. Testo: Izmešati brašno, prašak za pecivo, skrob, prstohvat soli, dodati vodu ili bujon i dobro promešati da bude bez grudvica. Dodati pripremljeno povrće i morske plodove, promešati. Na kraju dodati jaja i pre pečenja malo bibera.
5. Zagrejati tiganj na umerenoj vatri, sipati malo ulja i peći palačinku, preko nje staviti šnite slanine i okonomijaki sos. Okrenuti palačinku i nastaviti pečenje.
6. Peći dok ima mase za palačinke.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.