Za 2 osobe
Okonomijaki sos
2 kašike paradajz pirea
2 kašike kečapa
3 kašike soja sosa
½ dl vorčester sosa
1 dl vode
1 kašika skroba
1 kašika smeđeg šećera
½ kašičice đumbira u prahu
biber po ukusu
Palačinke
120 ml mediteran mix ulja
100 g brašna
150 ml bujona ili vode
2 jaja
½ kašičice praška za pecivo
1 kašičica skroba
prstohvat soli
100 g kupusa
1 šargarepa
2 struka mladog luka
100 g morskih plodova
100 g slanine
Preliv
kečap
majonez
Dekoracija
2 struka mladog luka
Način pripreme
1. Morske plodove propržiti na malo ulja.
2. Napraviti okonomijaki sos: u posodu sipati soja sos, paradajz pire, kečap, vorčester sos, đumbir u prahu i biber izmešati. U dl vode razmutiti skrob i žuti šećer, sjediniti sve zajedno i staviti na šporet dok ne proključa. Ostaviti sos sa strane, do primene.
3. Iseckati mladi luka, izrendati šargarepu, iseckati kupus.
4. Testo: Izmešati brašno, prašak za pecivo, skrob, prstohvat soli, dodati vodu ili bujon i dobro promešati da bude bez grudvica. Dodati pripremljeno povrće i morske plodove, promešati. Na kraju dodati jaja i pre pečenja malo bibera.
5. Zagrejati tiganj na umerenoj vatri, sipati malo ulja i peći palačinku, preko nje staviti šnite slanine i okonomijaki sos. Okrenuti palačinku i nastaviti pečenje.
6. Peći dok ima mase za palačinke.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.