Za 2 osobe
400 g junećeg bifteka
manja glavica stepenirnog luka
200 g šampinjona
2 kisela krastavca
50 ml belog vina
kašičica senfa
2 kašike brašna
so i biber
½ veze peršuna
kocka supe
2dl vode
margarin
ulje
Testo za lepinje
½ pakovanja kvasca
500 g brašna
2dl vode
½ kašičice soli
½ kašičice šećera
žumance
Dekoracija
zelena salata
paradajz
kisela pavlaka
Način pripreme
1. Lepinje: razmutiti kvasac, šećer i so u mlakoj vodi. Sjediniti sa brašnom i umesiti glatko testo. Ostaviti da odstoji 30 minuta. Testo premesiti, formirati 2 lepinje. Pleh podmazati margarinom. Lepinje peći u zagrejanoj pećnici na 220 stepeni, 15 minuta. Izvaditi ih, premazati žumancetom, pa ih vratiti u rernu na jos 5 minuta.
2. Uvaljati komadiće bifteka u brašno i odstraniti višak. Zagrejati ulje u dubokom tiganju na srednje jakoj vatri. Propržiti komadiće bifteka, pa ih izvaditi sa strane.
3. U tiganj dodati preostalo ulje i na njemu propržiti crni luk. Posoliti. Dodati pečurke i kisele krastavčiće, pa začiniti senfom. Dobro promešati. U tiganj vratiti biftek, pa naliti vino i fond (2dl vode i kocka supe). Začiniti biberom, krčkati dok sos ne postane srednje gust. Često mešati.
4. Lepinje preseći, izvaditi višak testa i u njih servirati Junetinu Stroganov. Preko serviranog Stroganova staviti po želji pavlaku.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.