Kore
500 g brašna
100 g brašna za posipanje
1 kašičica soli
2 jaja
topla voda
200 g otopljenog margarina
½ kesice praška za pecivo
Fil
200 g praziluka
50 g blitve
1 kašičica suvog začina
1 kašičica slatke začinske paprike
400 g ajvara
500 g sira
Način pripreme
1. Od svih sastojaka za kore, osim margarina i jednog jajeta) zamesiti testo nešto tvrđe od testa za pitu, a mekše od testa za rezance. Ostaviti da odmori 20 minuta.
2. Od testa izdvojiti 4 dela, za dve manje i dve veće jufke. Od manjih razvući dve kore, lagano ih opeći na plotni šporeta, ostaviti ih sa strane.
3. Testo od većih jufki razvući oklagijom na debljinu od 5 mm. Na sredinu razvučene kore staviti tanjir prečnika 10 cm, pa testo zaseći od tanjira ka obodu na 8 delova. Skloniti tanjir i testo premazati otopljenim margarinom. Krajeve testa saviti ka unutra, malo razvući i svaki put premazati margarinom da bi se na kraju dobilo lisanto testo kružnog oblika. Dobijeno testo okrenuti naopačke i razvući oklagijom na dimenzije tepsije. Testo prebaciti u pleh za pečenje, izbockati ga nožem.
4. Na malo ulja propržiti praziluk isečen na kolutove i seckanu blitvu, začiniti suvim začinom i slatkom začinskom paprikom.
5. Fil napraviti mešanjem ajvara i sira.
6. Preko prve kore premazati fil, a zatim prekriti unapred zapečenom korom, premazati je margarinom i filom od ajvara i praziluka. Dodati drugu pečenu koru, filovati je, a zatim drugu veliku jufku razvući na isti način kao i prvu.
7. Pre pečenja pitu premazati umućenim jajetom i nožem i iseče na kocke.
8. Peći u rerni na 200 stepeni oko 35 do 40 minuta.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.