Testo
600 g brašna
1 kašičica soli
3 dl tople vode
½ dl ulja
Fil
500 g mlevenog junećeg mesa
2 glavice crnog luka
1 kašika suvog začina
1 kašičica bibera
3 kašike rastopljenog margarina
Za premazivanje
150 g rastopljenog margarina
Preliv
5 dl jogurta
½ kašičice soli
3 čena belog luka
Način pripreme
1. Od svih sastojaka zamesiti elastično testo. Dobijenu jufku podeliti na šest jednakih delova, i ostaviti da „odmore“ premazane uljem i prekrivene suvom kuhinjskom krpom oko 30 minuta, na toplom mestu.
2. Oklagijom istanjiti jufke poređati dve, jednu preko druge (kao sendvič) i svaku premazati rastopljenim margarinom. Ostaviti da još malo odstoje na toplom mestu.
3. Sve sastojke za fil sipati u posudu za mešanje i dobro promešati.
4. Svaki „sendvič“ od testa razvući rukama preko stoljnjaka da bude što tanje i poprskati rastopljenim margarinom. Presaviti 5 cm testa, iseći po dužoj strani i dobijenu traku opet iseći na pravougaonike 2-3 cm i malo poprskati margarinom. Od mesnog fila napraviti lopticu veličine većeg klikera staviti na parče isečenog testa i upakovati kao paketić. Slagati na omašćenu tepsiju tako da šav paketića bude okrenut na dole.
5. Mantije peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 25 do 30 minuta, odnosno dok ne porumene.
6. Pomešati jogurt, sitno seckan beli luk i so i time preliti vruće mantije. Ostaviti poklopljeno da stoji 10 do 15 minuta.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.