Kiflice

Kiflice

Kiflice sa šargarepom

Testo

500 g brašna
1 dl ulja
1 kašika sirćeta
2 dl mlake vode
1 kesica suvog kvasca
½ kašičice soli
1 kašičica šećera
100 g barene šargarepe

Fil

150 g kačkavalja
100 g kajmaka
1 kašičica origana
1 kašika ajvara

Za premazivanje i posipanje

1 jaje
susam

Kiflice sa heljdinim brašnom i pekmezom od šljiva

Testo

200 g heljdinog brašna
300 g belog pšeničnog brašna
1 dl ulja
2 dl mlake vode
1 kašika sirćeta
1 kesica suvog kvasca
½ kašičice soli
1 kesica vanilin šećera

Fil

pekmez od šljiva

Za premazivanje

1 jaje

Način pripreme

1. Postupak za izradu kiflica je isti. Za kiflice sa šargarepom potrebno je šargarepu prethodno dobro usitniti u blenderu.

2. Umesiti testo od svih sastojaka. Testo treba da bude meko i elastično i da se ne lepi za ruke. Ostaviti testo da raste na toplom mestu oko sat vremena.

3. Kada naraste, testo malo premesii i podelite na dve jufke. Svaku jufku razvući oklagijom da se dobije krug debljine 3-4 mm. Krug iseći na osmine. Staviti fil (nadev) na ivicu svakog trougla. Bočne uglove trougla saviti na unutra ka filu. Umotati i formirati kiflicu.

4. Kiflice ređati u pleh, prethodno obložen papirom za pečenje i premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom. Pre pečenja ostaviti ih da stoje na toplom mestu oko 10 minuta. Rernu zagrejati na 220 stepeni, paspustiti na kiflice da na 200 stepeni tokom pečenja. Peći 30-35 minuta.

5. Nakon pečenja kiflice prekriti sa blago vlažnom pamučnom krpom i ostaviti da se hlade.

image_pdfPDFimage_printŠtampa