Kiflice sa šargarepom
Testo
500 g brašna
1 dl ulja
1 kašika sirćeta
2 dl mlake vode
1 kesica suvog kvasca
½ kašičice soli
1 kašičica šećera
100 g barene šargarepe
Fil
150 g kačkavalja
100 g kajmaka
1 kašičica origana
1 kašika ajvara
Za premazivanje i posipanje
1 jaje
susam
Kiflice sa heljdinim brašnom i pekmezom od šljiva
Testo
200 g heljdinog brašna
300 g belog pšeničnog brašna
1 dl ulja
2 dl mlake vode
1 kašika sirćeta
1 kesica suvog kvasca
½ kašičice soli
1 kesica vanilin šećera
Fil
pekmez od šljiva
Za premazivanje
1 jaje
Način pripreme
1. Postupak za izradu kiflica je isti. Za kiflice sa šargarepom potrebno je šargarepu prethodno dobro usitniti u blenderu.
2. Umesiti testo od svih sastojaka. Testo treba da bude meko i elastično i da se ne lepi za ruke. Ostaviti testo da raste na toplom mestu oko sat vremena.
3. Kada naraste, testo malo premesii i podelite na dve jufke. Svaku jufku razvući oklagijom da se dobije krug debljine 3-4 mm. Krug iseći na osmine. Staviti fil (nadev) na ivicu svakog trougla. Bočne uglove trougla saviti na unutra ka filu. Umotati i formirati kiflicu.
4. Kiflice ređati u pleh, prethodno obložen papirom za pečenje i premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom. Pre pečenja ostaviti ih da stoje na toplom mestu oko 10 minuta. Rernu zagrejati na 220 stepeni, paspustiti na kiflice da na 200 stepeni tokom pečenja. Peći 30-35 minuta.
5. Nakon pečenja kiflice prekriti sa blago vlažnom pamučnom krpom i ostaviti da se hlade.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.