Kačamak sa blitvom
Kačamak
500 g belog projnog brašna
5 g soli
1 l vode
Fil
150 g blitve
200 g sira
Dekoracija
100 g zlatiborske pršute
150 g kajmaka
Čorba od bundeve i pečuraka
1 veća glavica crnog luka
400 g bundeve
150 g bukovača
150 g šampinjona
10 g belog luka
1 kašičica soli
½ kašičice bibera
½ kašičice muskatnog oraha
1 kašičica origana
voda
Način pripreme
1. Kačamak sa blitvom: U odgovarajućoj šerpi zagrejati vodu do ključanja i sipati belo projno brašno. Na sredini probušiti malu rupu kako bi kontrolisali smesu, kuvati oko 20 minuta uz povremeno mešanje.
2. Za to vreme na malo ulja u tiganju propržiti blitvu. Ostaviti da se blitva malo prohladi i povezati je sa sirom u fil.
3. Skuvan kačamak skinuti sa vatre i nastaviti sa intenzivnim mešanjem dok se dobro ne ohladi i poveže.
4. Kada je masa dobro ohladjena, nauljiti kutlaču i formirati loptice sa rupom na sredini, koje se kasnije pune filom. Formirati sve loptice, pa ih puniti filom i lepo oblikovati rukama. Servirati sa pršutom i kajmakom.
1. Čorba: U odgovarajućoj šerpi kratko prodinstati crni luk.
2. Posle kraćeg vremena dodati narendanu bundevu, kratko prodinstati, pa dodati sitno isečene pečurke.
3. Dodati beli luk, muskatni orah i so i nastaviti sa dinstanjem još 15 minuta, po potrebi dolivati vodu.
4. Pred sam kraj dodati origano i sve dobro izmiksati štapnim mikserom, da se dobije kremasti potaž.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.