Za 6 osoba
500 g lisnatog testa
Fil
5 žumanaca
100 g šećera
3,5 dl mleka
30 g mlečnog margarina
1 kesica vanilin šećera
2 kašike brašna
prstohvat soli
Dekoracija
šećer u prahu
čokoladne mrvice
Način pripreme
1. Fil: u odgovarajuću posudu sipati oko 1 dl od pripremljenog mleka, brašno i prstohvat soli. Dodati 3 kašike od pripremljenog šećera i žumanca, mešati mikserom dok se svi sastojci dobro ne povežu.
2. U šerpu odgovarajuće veličine sipati ostatak mleka i šećera, margarin i vanilin šećer i uz povremeno mešanje ostaviti da provri.
3. U posudu sa žumancima uz neprestano mešanje lagano dodati ¼ proključalog mleka, kada se sastojci dobro sjedine dodati ih odmahnazad u šerpu sa vrućim mlekom. Uz stalno mešanje i na umerenoj vatri dovesti fil do ključanja i odgovarajuće gustine. Prekriti folijom i dobro ohladiti fil.
4. Kada se fil potpuno ohladi razvući prethodno odmrznuto lisnato testo oklagijom na debljinu od nekoliko milimetara.
5. Iseći ga na pravougaonike dimenzija 3×5 cm i poredjati na pleh koji se prethodno obloži papirom za pečenje. Svaki pravougaonik izbockati viljuškom i poprskati sa malo vode.
6. Peći na 200 stepeni nekoliko minuta, odnosno dok ne dobiju zlatno žutu boju,ohladiti.
7. Kolač se sastoji od tri sloja testa i dva sloja fila. Ređati prvo sloj testa, fil, drugi sloj testa, drugi sloj fila i na kraju završiti trećim slojem testa. Ukrasiti šećerom u prahu i čokoladnim mrvicama.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.