Konfitiranje je nastalo u vremenima kada nisu postojali ni frižideri, ni zamrzivači. Tehnika se zasniva na kuvanju povrća, mesa, ribe i drugih namirnica bogatih belančevinama. Namirnice se mogu kuvati u masnoći životinjskog ili biljnog porekla, a optimalna temperatura je oko 90 – 95 stepeni. Kuvanje zahteva vremenski period od par sati. Konfitiranjem se oslobađa višak masti, tako da nam ostaje meso sa malim procentom masnoće. Posle pečenja namirnica se može čuvati u ohlađenoj masti u kojoj se pekla i na taj način može joj se produžiti rok trajanja. Jednom korišćena mast može više puta da se koristi.
Naš gastronomad Nikola Vučković naučiće gledaoce ovoj, pomalo zaboravljenoj, tehnici i pripremiti konfitirane pileće batake sa francuskim krompir pireom i sosom od crvenog vina i brusnica. Prijatno gledanje!
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.