Krem supa od celera i Pita sa spanaćem

Krem supa od celera

1 glavica crnog luka
2 kašike mediteran ulja
5 stabljiki celera
60 g lista celera
1 kašika peršuna
2 čena belog luka
1 kašičica kuhinjske soli
1 kašičica mlevenog crnog bibera

Dekoracija

10 g parmezana
½ kašičice peršuna

Način pripreme

Iseckati sitno crni luk i propržiti na blagoj vatri dok ne dobije prozirno žućkastu boju. Očistiti stabljike celera, iseckati na kocke i zajedno sa lišćem staviti u 1,5 l ključale vode. Na pola kuvanja dodati dinstani crni luk. Kad je potpuno omekšao, odliti jednu šolju vode i sačuvati da bi se, ako je potrebno, regulisala gustina.

U šerpu sa kuvanim celerom dodati beli luk i začine. Blendirati dok se ne dobije kremasta struktura. Gotovu supu posuti peršunom i rendanim parmezanom.

Pita sa spanaćem

12 kora za pitu

Fil

900 g spanaća
500 g urde
500 g kačkavalja
3 kašike pavlake
½ šolje mleka
6 jaja
½ šolje brašna tip 400
½ šolje kukuruznog brašna
½ kašičice kuhinjske soli

Za premazivanje

100 g margarina s maslacem

Dekoracija

10 g parmezana

Način pripreme

Blanširani, oceđeni spanać sjediniti sa svim sastojcima za fil. Tepsiju premazati otopljenim margarinom i na dno položiti 6 slojeva kora za pitu. Svaku pojednično premazati otopljenim margarinom s maslacem. Dodati fil i ravnomerno rasporediti. Preko fila naređati preostalih 6 kora za pitu, takođe premazane otopljenim margarinom s maslacem.

Zagrejati rernu na 200°C, pa smanjiti i peći na 180 °C oko 45 minuta. Na kraju, pitu posuti parmezanom.

image_pdfPDFimage_printŠtampa