Krem supa od celera
1 glavica crnog luka
2 kašike mediteran ulja
5 stabljiki celera
60 g lista celera
1 kašika peršuna
2 čena belog luka
1 kašičica kuhinjske soli
1 kašičica mlevenog crnog bibera
Dekoracija
10 g parmezana
½ kašičice peršuna
Način pripreme
Iseckati sitno crni luk i propržiti na blagoj vatri dok ne dobije prozirno žućkastu boju. Očistiti stabljike celera, iseckati na kocke i zajedno sa lišćem staviti u 1,5 l ključale vode. Na pola kuvanja dodati dinstani crni luk. Kad je potpuno omekšao, odliti jednu šolju vode i sačuvati da bi se, ako je potrebno, regulisala gustina.
U šerpu sa kuvanim celerom dodati beli luk i začine. Blendirati dok se ne dobije kremasta struktura. Gotovu supu posuti peršunom i rendanim parmezanom.
Pita sa spanaćem
12 kora za pitu
Fil
900 g spanaća
500 g urde
500 g kačkavalja
3 kašike pavlake
½ šolje mleka
6 jaja
½ šolje brašna tip 400
½ šolje kukuruznog brašna
½ kašičice kuhinjske soli
Za premazivanje
100 g margarina s maslacem
Dekoracija
10 g parmezana
Način pripreme
Blanširani, oceđeni spanać sjediniti sa svim sastojcima za fil. Tepsiju premazati otopljenim margarinom i na dno položiti 6 slojeva kora za pitu. Svaku pojednično premazati otopljenim margarinom s maslacem. Dodati fil i ravnomerno rasporediti. Preko fila naređati preostalih 6 kora za pitu, takođe premazane otopljenim margarinom s maslacem.
Zagrejati rernu na 200°C, pa smanjiti i peći na 180 °C oko 45 minuta. Na kraju, pitu posuti parmezanom.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.