900 g brašna
500 g margarina
220 g šećera u prahu
150 g badema
1 kašičica praška za pecivo
2 kesice vanilin šećera
30 ml konjaka
1 kašičica ružine vode
Za serviranje i dekoraciju
prah šećer
ružina vodica
Način pripreme
1. Margarin, odstojao na sobnoj temperaturi, iseći na kocke i staviti u posudu. Penasto ga mikserom umutiti. Dodati šećer u prahu i kratko mutiti. Dodati prašak za pecivo, vanilin šećer, konjak i ružinu vodicu. Mikserom nastaviti mućenje, uz postepeno dodavanje brašna.
2. Gotovo testo prebaciti na radnu površinu i dodati cele bademe. Dodatno umesiti testo, ručno odvojiti manje komade testa i prstima istanjiti. Okruglom modlom izvaditi krug, pa istom modlom zaseći u oblik polu meseca. Kolače ređati na pleh obložen papirom za pečenje.
3. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 minuta.
4. Gotove kolače poprskati ružinom vodicom i posuti prah šećerom. Kada se ohlade, svaki kolač pojedinačno uvaljati u prah šećer.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.