Za 8 osoba
Testo
500 g brašna
2,5 dl vode
½ kesice suvog kvasca
1 kašičica soli
½ kašičice šećera
1 kašika ulja
Fil
500 g mlevenog junećeg mesa
2 paprike babure
1 glavica luka
400 g paradajz pelata
1 veza svežeg peršuna
200 g smrznutog povrća
40 g margarina
2 kašičice soli
biber po ukusu
1 kašičica sušenog origana
Preliv
200 g milerama
2 dl pavlake za kuvanje
½ kašičice soli
biber po ukusu
½ kašičice suvog belog luka
Način pripreme
1. Testo: u brašno dodati kvasac koji je prethodno ostavljen da naraste u toploj vodi, so, šećer i kašiku ulja. Zamesiti testo, pa ostaviti da odstoji i naraste.
2. Fil: Smrznuto povrće staviti u zagrejanu posudu sa malo margarina da se dobro ugreje, posoliti i pobiberiti.
3. Iseckati papriku, dodati je u meso zajedno sa povrćem, crni luk seckan na rebarca, paradajz pelat. Posoliti, pobiberiti, dodati origano i peršun, promešati pa samleti da se dobije glatka masa kao pašteta.
4. Testo premesiti, podeliti na osam jednakih delova. Formirati loptice od testa, razvući da bude ovalnog oblika. Premazati filom i peći u rerni na 250 stepeni oko 5 minuta.
5. Servirati toplo dekorisano sa ostatkom iseckane paprike. Napraviti preliv i sa njim preliti lahmadžun.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.