Testo
550 g brašna
150 g margarina sa vanilom
150 g šećera
1 kesica praška za pecivo
2 jaja
2 dl kisele pavlake
Fil
700 g svežih smokava
6 kašika džema od smokve
sok od jedne pomoradže
100 g badema
1 kesica vanilin šećera
Dekoracija
20 g šećera u prahu
Način pripreme
1. U posudu za mešanje sipati sve suve sastojke za testo i promešati. Dodati rendani hladni margarin i rukama sve sjediniti. Dodati jaja i kiselu pavlaku i zamesiti kompaktno testo, a po potrebi dodati još brašna. Testo ostaviti da odstoji u frižideru najmanje 30 minuta.
2. Smokve iseći, dodati džem od smokve, sok od pomorandže, mlevene bademe i vanilin šećeri sve dobro promešati.
3. Testo razvući i podeliti na dva dela. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i staviti deo testa, preko njega sipati fil i sve prekriti drugim delom testa.
4. Peći na 180 stepeni oko 30 minuta, odnosno dok ne porumeni. Služiti posuto šećerom u prahu.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.