Testo
2,5 dl vode
100 g margarina
1 kašičica soli
450 g brašna
1 jaje
Fil
1 kg pilećih bataka i karabataka (otkoštanih)
150 g masnije slanine
200 g pečuraka
2 veće glavice crnog luka
4 čena belog luka
200 g šargarepe
100 g jabuke rendane
100 g pirinča oblo zrno
40 g margarina
3 dl piva
3 dl supe
5 kašika brašna
1 kašika suvog začina
1 kašičica bibera
2 lovorova lista
2 kašičica slatke začinske paprike
ulje
Dekoracija
50 g rukole
Način pripreme
1. Priprema fila: Slaninu iseći na malo krupnije listove, pa je propržiti u tiganju. Otkoštane batake iseći na manje komade, nauljiti i začiniti suvim začinom, uvaljati ih u brašno, zatim propržiti tako da dobiju zlatno žutu boju u masnoći od slanine. Batake ostaviti sa strane.
2. U tiganj u kojem su se pržili slanina i meso dodati margarin, ulje i propržiti luk seckan na rebarca, a kada luk omekša i šargarepu seckanu na kolutove. Naliti sa malo supe i piva. Zatim dodati rendanu jabuku, pa opet naliti sa malo piva i supe. Beli luk isečen na veće komade dodati ostalom povrću. Kada sve malo omekša dodati pirinač, ostatak piva, začine i malo supe, povremeno promešati. Ostaviti da se krčka da pirinač bude do pola kuvan. Na kraju dodati šampinjone isečene na četvrtine. Krčkati još 5 minuta da pečurke puste višak tečnosti.
3. Sve pomešati sa piletinom i slaninom, pa ostaviti sa strane da se hladi.
4. Priprema testa: Vodu, margarin i so sipati u manju šerpu, staviti na vatru i ostaviti da proključa. Brašno sipati u posudu za mešanje. Skinuti sa vatre i vrelu masu sipati uz mešanje mikserom preko brašna. Kada se stvori kompaktno testo koje može rukama da se mesi, prebaciti na obrašnjavljenu radnu površinu i mesiti još 3-4 minuta.
5. Odvojiti 2/3 testa (ostatak vratiti u posudu za mešenje i prekriti folijom) i oklagijom razviti u krug tako da može da se obloži tepsija sa kopčom. Testo treba dobro da bude priljubljeno uz tepsiju, a višak testa pustiti da viri preko ivica tepsije. Ovaj višak testa premazati umućenim jajetom.
6. Pažljivo nasuti fil, a od ostatka testa razviti „poklopac“ i poklopiti fil. Prstima spojiti poklopac i testo namazano jajetom. Jajetom premazati i poklopac i na njemu napraviti nekoliko zareza nožem da bi pri pečenju para mogla da izlazi.
7. Peći oko 40 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
8. Nakon toga skinuti prsten sa pleha, pa premazati pečeno testo sa umućenim jajetom tako da dobije zlatno žutu boju. Vratiti u rernu na još 10 minuta, prekriveno alu folijom sa gornje strane da ne izgori.
9. Služiti toplo, dekorisano rukolom.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.