1 glavica kupusa
voda
1 kašika soli
1 dl ulja
1 dl sirćeta
Fil
3 glavice crnog luka
450 g zlatne mešavine povrća
150 g celera
4 čena belog luka
2 kašike svežeg peršuna
150 g pirinča
2 kašičice soli
1 kašičica bibera
1 kašičica aleve paprika
½ kašičice ljute tucane paprike
6 suvih šljiva
Đavo na konju
10 suvih šljiva
50 g sremskog sira
20 g oraha
10 šnita slanine
½ kašičice ljute tucane paprike
Način pripreme
1. Glavicu kupusa obariti u vodi u koju se doda kašika soli, ulje i sirće, da kupus omekša.
2. Rendani celer i sitno naseckani crni luk proprziti na ulju, dodati začine, a kada omekša dodati pirinač. Uz stalno mešanje sve prodinstati još nekoliko minuta.
3. Dodati zlatnu mešavinu povrća i nastaviti sa dinstanjem još 5 minuta. Ostaviti fil da se prohladi.
4. U nauljenu šerpu prvo poredjati listove kuvanog kupusa, a zatim nafilovati sarme i poredjati ih preko listova.
5. Sarme naliti vodom da ogreznu i kuvati na laganoj vatri 90 minuta. Služiti toplo.
6. Za đavola na konju svaku šljivu napuniti sa malo sira začinjenog ljutom tucanom paprikom i dodati orah.
7. Punjenu šljivu umotati u slaninu i peći u rerni na 200 stepeni oko 15 minuta, odnosno dok slanina ne postane hrskava.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.