Losos sa klementinama i votkom
500 g lososa
4 klementine
1 pomorandža
100 ml votke
5 kašika meda
1 kašičica morske soli
Prilog
2 šargarepe
1 glavica brokolija
200 g graška
1 kašika ulja sa ukusom čili paprike
Način pripreme
U manju šerpu sipati med i u istu iscediti klementine. Koru sačuvati iseći je na tanke trake i dodati u šerpu. Kuvati na laganoj vatri i dodati votku. Dodati i na kolutove isečenu pomorandžu.
Lososa posoliti i prebaciti ga u pleh sa pek papirom. Ribu zarezati na veličine porcije do kože i preliti pripremljenim sirupom. Po vrhu lososa poređati kolutove pomorandže i peći u zagrejanoj rerni na 180°C 20 minuta. Nakon toga još jednom preliti ribu i vratiti u rernu na još 10 minuta.
Servirati sa skuvanim i proceđenim graškom, šargarepom i brokolijem, kao i sa prelivenim uljem sa ukusom čili paprike.
Kora
200 g ovsenih pahuljica
75 g šećera
4 kašike kokosovog putera
2 kašike suncokretovog ulja
1 kašičica karamel vanile
Fil
100 g indijskih oraha
175 g kokosovog krema
150 g veganskog mekog sira
1 kašika kukuruznog brašna
1 štapić burbon vanile
70 ml javorovog sirupa
50 g kokosovog ulja
½ limuna
1 prstohvat himalajske soli
Dekoracija
2 klementine
100 g malina
2 kašike šećera
100 g kandiranih kora klementine
50 g pistaća
Način pripreme
Kora: Samleti ovsene pahuljice i otopiti puter u mikrotalasnoj. U blender staviti pahuljice, šećer i istopljeno kokosovo ulje. Kad se izblenda dodati karamel vanilu i promešati. Silikonski kalup podmazati uljem i od napravljene smese napraviti podlogu i ivice kolača. Silikonsku posudu staviti u staklenu kako bi zadržala oblik i peći u zagrejanoj rerni na 180C 20 minuta. Kad se ispeče ostaviti da se kora ohladi.
Fil: Procediti prethodno potopljen indijski orah i prebaciti ga u secka. Dodati u secka i kokosovu kremu, veganski sir, kukuruzno brašno, javorov sirup, sok od limuna i kokosovo ulje. Kad se sve izblenda dodati i semenke iz štapića vanile i prstohvat morske soli. Pripremljen fil presuti u ohlađenu ispečenu koru i peći u zagrejanoj rerni još 40 minuta. Kad se ispeče ostaviti da se potpuno stegne i ohladi u frižideru.
Ukrasiti kolač pripremljenim sirupom od maline i šećera. Posuti izblendanim pistaćima i kandiranom korom klementina. Poređati po vrhu sveže segmente klementine.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.