500 g svinjskog vrata
3 glavice crnog luka
3 bela dela praziluka
2 paradajza
1 crvena paprika
4 kašike ulja
2 lovorova lista
½ kašikice ljute začinske paprike
1 kašičica slatke začinske paprike
1 kašika suvog začina
½ kašičice bibera
so
Hleb stari sač
250 g graham brašna
150 g ražanog integralnog brašna
100 g pšeničnog belog brašna
3 dl mlake vode
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica soli
Način pripreme
1. Lučano varivo: U šerpi sa kipućom slanom vodom obariti krupno sečen praziluk. U drugoj šerpi zagrejati ulje i propržiti krupno sečen crni luk. Kada luk malo omekša dodati so i meso sečeno na krupnije komade. Dodati sitno sečenu papriku, a odmah zatim paradajz i lovorov list. Obaren praziluk ocediti i prebaciti u šerpu sa mesom. Naliti toplom vodom da se dinsta. Dodati slatku i ljutu začinsku papriku i suvi začin. Kada meso omekša prebaciti u vatrostalnu posudu i zapeći u rerni na 180 stepeni.
2. Hleb stari sač: Od svih sastojaka zamesiti tvrđe testo i oblikovati po želji. Ostaviti da naraste 40 minuta. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
3. Služiti toplo.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.