Nutricionisti su odavno uvrstili mak u super hranu. Seme maka bogato je nezasićenim masnim kiselinama kao što su omega 3, 6 i 9, koje su važne za normalno funkcionisanje organizma. Minerali i vitamini maka ublažavaju razdražljivost, stres, podstiču koncentraciju i raspoloženje. Najraniji zapisi o korišćenju maka u ishrani potiču iz Mesopotamije, a atletičari stare Grčke pre takmičenja pili su napitak od vina, maka i meda za zdravlje i snagu.
U domaćoj kuhinji mak se najčešće koristi u pripremi slatkih jela, od tradicionalne štrudle do rafiniranih kolača i torti. Tako je i naš gastronomad Katarina Petrović Kaja, u novoj epizodi desete sezone Gastronomada, odlučila da nam predstavi njen recept za štrudlu, ali i suncokrete – slanu pitu od maka i sira.
Nova epizoda Gastronomada u ponedeljak, 31. avgusta, u 12:25, na RTS 1.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.