Za 4 osobe
2 kg jagnjeće plećke
600 g crnog luka
200 g suvih kajsija
200 g suvih smokvi
rendana kora 2 limuna
2 kašike meda
1 kocka supe od povrća
1 dl ulja
Marinada
1 dl mediteran ulja
5 čenova belog luka
1 kašika meda
½kašičice cimeta
½kašičice suvog đumbira
½kašičice bibera
1 kašičica suvog ruzmarina
1 kašičica soli
nekoliko listića sveže nane
Prilog
400 g mediteranske mešavine povrća
400 g pirinča
Način pripreme
1. U blenderu od svih sastojaka napraviti marindu. Premazati meso marinadom i ostaviti da odstoji nekoliko sati (najbolje preko noći).
2. U dobro nauljen pekač poređati luk sečen na rebarca, suvo voće, rendanu koru limuna i med. Preko dodati još malo ulja. Sve ovo zaliti sa 5 dl supe.
3. Preko svega staviti jagnjetinu i peći poklopljeno u zagrejanoj rerni na 150 stepeni, uz povremeno prelivanje sokovima iz pekača, sve dok meso potpuno ne omekša (oko 2 sata).
4. Servirati toplo uz kuvano povrće ili pirinač, po želji.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.