Za 6 osoba
500 g brašna od heljde
200 g belog pšeničnog brašna
3 dl tople vode
prstohvat kvasca
1 jaje
½ kašičice soli
2 kašike ulja
2 dl neutralne pavlake
Fil
700 g sitnog sira
2 jaja
200 g spanaća ili zelja
1 kašičica suvog začina
70 g margarina
Način pripreme
1. U posudu za mešenje sipati heljdino brašno i so, pa naliti toplom vodom. Mešati dok se ne dobije meko lepljivo testo. Nakon toga dodati ulje, jaje i kvasac, dobro promešati i na kraju dodati belo pšenično brašno. Dobro umesiti dok se ne dobije kompaktno meko testo. Po potrebi dodati još vode ili brašna.
2. Fil: Sve sastojke za fil, osim margarina, staviti u posudu za mešanje i dobro promešati.
3. Testo razvući oklagijom po stoljnjaku posutim brašnom tako da debljina testa bude oko 4 mm.
4. Fil ravnomerno rasporediti po površini testa, pa preko fila narendati margarin i nožem iseći sve na dva dela. Od ta dva dela napraviti dva rolata koja se mogu po potrebi iseći na više komada u zavisnosti od dimenzija pleha.
5. Rolate u plehu blago, pri vrhu, zaseći na željene parčiće i preliti neutralnom pavlakom. Peći oko 40 minuta na 180 stepeni.
6. Nakon pečenja pite ostaviti da se malo ohlade.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.