Mićina italijanska palenta
250 g sremuša
100 g vrhova koprive
1 veza mladog luka
2 l vode
250 g biljne pavlake
1 kašika kuhinjske soli
500 g belog kukuruznog brašna
Za posipanje
150 g čerija
100 g zelenih maslina
Preliv
4 kašike mediteranskog ulja
½ kašičice bosiljka
½ kašičice majčine dušice
½ kašičice origana
½ kašičice mlevenog crnog bibera
½ kašičice krupne morske soli
Dekoracija
sremuš
Način pripreme
Na ulju propržiti seckanu koprivu, kada se malo prodinsta dodati seckani mladi luk, i na kraju sremuš. Kad je dinstano dodati vodu, so i na kraju biljnu pavlaku. Kada masa proključa skloniti sa šporeta i lagano dodavati kukuruzno belo brašno. Sjedinjenu masu vratiti na šporet da se dokuva i stegne. Masa treba da bude srednje gustine.
U međuvremenu zagrejati rernu na 200°C.
U tepsiju staviti papir za pečenje i nauljiti, a zatim naliti palentu. Palentu preliti uljem i razmazati. Po površini palente poređati čeri sečen na polovine, cele masline, a zatim posuti začinima.
Peći na 200°C oko 15 minuta. Servirati sa svežim sremušom.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.