Za 4 osobe
2 glavice crnog luka
½ dl ulja
1 kašika suvog začina
400 g blitve
1 ½ l vode
1 dl paradajz pirea
2 kašike sirćeta
1 jaje
kisela pavlaka po ukusu
200 g starog belog sira
½kašičice aleve paprike
½ kašićice mirođije
Prilog
domaći hleb
100 g suve slanine
Način pripreme
1. Očistiti i sitno iseckati crni luk. U odgovarajuću zagrejanu posudu sipati ulje, zatim dodati crni luk da se proprži. U propržen luk dodati blitvu, promešati.
2. Čim blitva omekša naliti vodom, pustiti da proključa, potom dodati sirće, paradajz pire i suvi začin. Prokuvati.
3. Čorbu skloniti sa šporeta. Umutiti jaje sipati ga u čorbu i dobro promešati. Sir izgnječiti viljuškom, začiniti mirođijom, naliti sa malo čorbe i promešati, pa ponovo sjediniti sa ostatkom čorbe.
4. Čorbu servirati toplu sa kašikom kisele pavlake, posuti alevom paprikom, a kao prilog dodati domaći hleb i suvu dimljenu slaninu.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.