Mlečnica
½ kašičice cimeta
1 kg bundeve
2 dl mleka
3 kašike meda
Dekoracija
200 g mix crvenog voća
Pita sa žitom i orasima
½ kg kora za pitu
300 g kuvanog žita
150 g mlevenih oraha
1,5 dl ulja
Sirup
3 dl vode
200 g šećera
Način pripreme
1. Mlečnica: iseći sitno praziluk i propržiti na malo ulja. U proprženi luk dodati kiseli kupus isečen na kockice, začiniti biberom po ukusu, lovorovim listom i zaliti sa rasolom. Na kraju ubaciti celu šljivu sa košticom i neočišćenu celu glavicu belog luka. Ostaviti da se krčka.
2. Pečenu bundevu odvojiti od kore i prebaciti u posudu odgovarajuće veličine.
3. Usitniti bundevu da se dobije kašasta masa u koju lagano dodati mleko. Na kraju zasladiti medom i začiniti cimetom.
4. Dekorisati sa mix crvenim voćem i servirati ohlađeno.
1. Pita sa žitom i orasima: Nekuvano žito isprati, pa ga naliti vodom i ostaviti da prenoći. Skuvati žito i ostaviti da se ohladi.
2. Dobro nauljen pleh obložiti korama za pitu. Preko obloženih kora ređati zgužvane kore kao za gibanicu, a preko njih posipati fil od oraha i žita dok se ne utroši, sve to lagano prelivati uljem. Poslednju koru iskoristiti za pokrivanje pite.
3. Peći na temperaturi od 180 stepeni, 20-ak minuta dok pita ne porumeni
4. Od šećera i vode napraviti sirup za prelivanje pite, tako što ćemo vodu i šećer prokuvati.
5. Ispečenu pitu preliti sa sirupom, ostaviti da odstoji i da se ohladi. Servirati je ohlađenu.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.