Tradicija Bunjevaca jedna je od najbogatijih u Vojvodini. Viševekovni običaji prenose se sa kolena na koleno, a jedna od “svetinja” je nedeljni ručak. Hrana Bunjevaca uglavnom je zasnovana na testu, knedlama, supama i mesu. Fanci, štrudle sa makom i orasima, pita gužvara, kao i neizostavna domaća tarana često su na trpezi, naročito u hladnim i vetrovitim zimskim mesecima. Naš gastronomad Katarina Petrović Kaja posetila je salaš nadomak Sombora i od Marka Mijića, koji pomaže “didi” u očuvanju tradicionalnih recepata, naučila je kako se priprema supa od morke i pečena punjena patka. Nedeljni bunjevački ručak ne može da se zamisli bez nekog slatkiša, pa je Kaja pripremila i bunjevačke listiće.
Gastronomad, nova epizoda u ponedeljak, 13. februara, u 14:55, na RTS 1.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.