Norveška je pravi raj za one koji vole prirodu i ne boje se hladnoće. Za norveški krajolik pobrinuli su se lednici pre više desetina hiljada godina. Karakteristični planinski lanci, razuđena obala, fjordovi i mnoštvo ostrva prizor su u kojem danas može da se uživa i sa paluba luksuznih brodova. Oni koji se upute dalje na sever, iza polarnog kruga, mogu da naiđu na polarni dan i jednako dugu noć koji traju nedeljama, a pravi srećnici videće i najveći svetlosni spektakl – polarnu svetlost. Život u takvom ambijentu nekada nije bio lak. Među planinama ima malo mesta za polja i pašnjake, a za duge i hladne zime trebalo je pripremiti mnogo zaliha. Tradicija je da se riba i ostalo meso soli i suši, prirodno ili na dimu. Zahvaljujući tome meso i suhomesnati proizvodi imali su bogat ukus, a proizvodi su mogli da se čuvaju više meseci.
Naš gastronomad Katarina Petrović Kaja dočaraće nam ukuse dalekih severnih krajeva – priprema ćufte sa braon umakom i slojeviti desert od jabuka. Prijatno gledanje!
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.