Kristalno čisto more, peščane plaže, fenomenalna hrana…Naš gastronomad Katarina Petrović Kaja uputila se u Jerisos, nekada malo ribarsko mesto na istočnoj obali Halkidikija i uverila se da u blizini Svete Gore vreme teče na dugačiji način. Jerisos je danas turističko mesto, u kojem odseda veliki broj posetilaca svetogorskih svetinja. Nekada je to bilo malo ribarsko mesto, u kojem su se između kuća i po ulicama širile mreže za hvatanje riba. Tradicija se još uvek čuva na brodogradilištu, gde se i danas brodovi prave na stari način. Ovi majstori se zovu “orlinades” po čuvenoj ribi koju su nekada samo u blizini Jerisosa vadili iz mora. Orkini je vrsta tune koja se lovi samo u određeno doba godine i to u vodama oko Jerisosa. Riba orkini je i zastitni znak ovog malog mesta.
Ljubazni domaćini naučili su Kaju kako se orkini priprema i služi, a ona im se odužila receptom za ribu na grčki način sa povrćem iz rerne.
Gastronomad, nova epizoda u ponedeljak, 19. decembra, u 15:05, na RTS 1.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.