Paelja sa piletinom, kobasicama i gamborima
2 kašike mediteran ulja
4 pileća bataka bez kože i kostiju
½ kašičice kuhinjske soli
200 g dimljenih kobasica
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 kašika dimljene slatke mlevene paprike
10 g šafrana
150 ml belog vina
300 g pirinča
400 g pelata
400 ml pilećeg bujona
150 g smrznutog graška
200 g gambora
Za posluživanje
½ veze peršuna
1 limun
Način pripreme
Piletinu iseći na sitnije kocke, a kobasice na kolutove. Zagrejati ulje u tiganju na srednjoj vatri i pržiti posoljenu piletinu i kobasice 7-10 minuta, dok ne porumene. Prebaciti iz šerpe u drugu posudu i odložiti u stranu. Dodati sitno seckani luk u tiganj u kojem se pržilo meso i pržiti 5-7 minuta, ili dok ne omekša. Dodati pirinač da se uprži sa lukom dok ne postane staklast. Umešati zgnječeni beli luk, papriku i šafran, i kuvati oko 2 minuta. Zaliti vinom i dinstati dok se ne redukuje na pola. Dodati pelat, meso i zaliti bujonom. Poklopiti i kuvati 1 sat na srednjoj vatri uz povremeno mešanje. Zatim dodati grašak i promešati. Pripremiti pekač sa poklopcem za rernu i u njega izručiti paelju, a po vrhu poređati gambore.
Peći u zagrejanoj rerni na 160 stepeni još oko 20 minuta do pola sata. Gotovu paelju servirati sa sitno seckanim peršunom i kriškama limuna.
Veganska paelja
24 g šafrana
1 kašika paradajz pelata
2 kašike mešavine povrća za supu
2 kašike mediteran ulja
2 glavice crnog luka
2 crvene paprike
3 čena belog luka
1 kašika sušene majčine dušice
200 g smeđeg basmati pirinča
2 kašičice dimljene slatke mlevene paprike
1 kašika kuhinjske soli
320 g smrznutog boba
320 g zelenih tikvica
Za serviranje
1 veza peršuna
1 limun
Način pripreme
Staviti vodu da provri. Šafran i mešavinu povrća za supu u prahu sipati u bokal sa vrućom vodom, promešati i ostaviti sa strane. Kada se malo prohladi dodati paradajz pelat i promešati.
Zagrejati ulje u šerpi ili tiganju i propržiti sitno seckani luk, često mešajući dok ne omekša. Dodati sitno seckan beli luk, zatim paprike sečene na kocke i timijan. Kuvati još nekoliko minuta. Dodati pirinač, zatim i dimljenu papriku i nastaviti sa prženjem mešajući oko minut. Sipati mešavinu vode, šafrana, povrća i paradajz paste, pa poklopiti i kuvati 10 minuta. Nakon toga lagano promešati, a zatim dodati so, smrznuti bob, tikvicu isečenu na kolutove, pa na polovine. Vratiti da prokuva, a zatim poklopiti i kuvati još 10 minuta dok bob ne omekša i pirinač ne upije tečnost. Paelju poslužiti sa sitno seckanim peršunom i kriškama limuna.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.