Park predaka u Konji: Nova epizoda Gastronomada u nedelju, 11. juna, u 14:05, na RTS 1

Našem gastronomadu Katarini Petrović Kaji trebalo je nekoliko sati da pređe mitsku planinu Tabor (Taurus) da bi došla do Anadolske visoravni i stigla do Konje. Planina je obrasla borovom šumom sa mediteranske strane, a sa anadolske niskim rastinjem, razliva se u brežuljke, pa se pretvara u stepu, koja je tokom leta prekrivena požutelom travom. Konja se nalazi u plodnom delu visoravni i zbog toga je bila privlačna i naseljenicima i osvajačima. Danas se grad sa dva miliona stanovnika prostire na više od dvadeset kilometara. Konja je bila kulturni centar ne samo carevine, nego i celog seldžučkog prostora.

Park Ecdat ili Park predaka prvi je takve vrste u Turskoj. Posebnim dizajnom oživljava istorijsku atmosferu, a posetiocima pruža mogućnost prijatnog i tihog provoda i edukacije o nekom prošlom vremenu.

Kaja je od čuvenog turskog kuvara Jilmaza Sećima naučila kako se priprema tradicionalna čorba od bamija i hošmerim alva.

– Svadbarska čorba od bamija često se priprema u Konji. Zanimljiva je i priča o mužu i ženi i kako je nastao slatkiš hošmerim alva koji deluje jednostavno, ali je nešto najukusnije što sam probala u Konji, naročito u kombinaciji sa sladoledom – kaže Kaja i dodaje:

– Jilmaz je pravi stručnjak. Šef je katedre za gastronomiju i kulinarstvo na Univerzitetu u Konji. U ovom gradu postoji oko 130 fakulteta za gastronomiju. On je istakao i koliko je kuvanje važno u kulturi i u svakodnevnom životu svih nas.

 

image_pdfPDFimage_printŠtampa