Pite iz Epira: Nova epizoda Gastronomada u nedelju, 4. juna, u 14:10, na RTS 1

Čarobna priroda oblasti Zagori i hladna, kristalno bistra reka Vodomatis, koja izvire ispod sela Vikos i smatra se jednom od najčistijih reka Evrope, ostavljaju posetioce bez daha. Tragom priča o divnoj prirodi i sačuvanoj kulinarskoj tradiciji naš gastronomad Katarina Petrović Kaja posetila je epirski deo Grčke i u selu Aristi naučila kako se priprema tradicionalna pita sa planinskim biljem i fetom.

– U raznim delovima Grčke ljudi su u pitu stavljali ono šta imaju u svom kraju. Omiros Kotsojanis, čuveni grčki kuvar, poreklom je iz ovih krajeva, pa će nam preneti i tajnu jedne stare grčke domaćice kako pita ne bi bila gnjecava i sa previše sokova iz bilja. Inače, Epir je, uz Tesaliju, bio i u sastavu Dušanovog carstva, pa ne čudi da je mnogo toponima slovenskog porekla. Na primer, kako nam je preneo vodič Jorgos, sama reč Zagori je slovenska i znači preko planina. Od njega ćemo čuti i zanimljive priče o reci, kanjonu, crkvi i povezanosti žitelja ove oblasti sa ljudima iz naših krajeva – kaže Kaja.

image_pdfPDFimage_printŠtampa