Kroketi od krompira – Papas Rellenas
Testo od krompira
Testo od krompira
500 g krompira
20 g pšeničnog brašna
½ kašičice kuhinjske soli
1 kašika ulja
Nadev
150 g mlevene govedine
60 g crnih maslina
1 kašika suvog grožđa
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 kuvano jaje
3 kašike ulja
3 kašike paradajz paste
1/2 kašičice slatke mlevene paprike
1/4 kašičice mlevenog kumina
1/4 kašičice mešavine začina za meksički čili
½ kašičice kuhinjske soli
½ kašičice mlevenog crnog bibera
Za paniranje
2 jaja
100 g pšeničnog brašna
Način pripreme
Krompir oguliti, iseći i skuvati u slanoj vodi. Dobro oscediti, i izgnječiti da ne bude grudvica, dodati brašno i sve dobro sjediniti. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Za nadev za krokete prvo suvo grožđe preliti vrućom vodom i ostavi 10 minuta, zatim procediti. Skuvati jedno jaje da bude tvrdo kuvano. Sitno iseckati crni i beli luk. Zagrejati ulje na tiganju, dodati crni luk i pržiti dok ne omekša na tihoj vatri. Dodati beli luk i pržiti još minut. Dodati začine, paradajz pastu i suvo grožđe. Pržiti oko 3 minuta. Dodati meso i pržiti jos 10 minuta na srednjoj vatri, povremeno mešati da ispari voda. Skloniti tiganj sa ringle. Dodati grubo naseckane masline, kuvano jaje i kumin. Začiniti sa solju i biberom, promešati i ostavi da se ohladi.
Na dlan sipati malo ulja, i od kašike testa od krompira oblikovati duguljast pljeskavicu, staviti malo nadeva, uviti i formirati duguljaste krokete.
Krokete uvaljati u brašno, pa u razmućeno jaje. Pržiti u dubokom ulju dok ne porumene. Poređati na ubrus da se ocedi višak masnoće. Mogu se jesti topli ili hladni uz salsu criolla.
Peruanska salsa – Salsa Criolla
2 glavice ljubicastog luka
2 limete
1 čili papričica
1 veza peršuna
80 ml suncokretovog ulja
½ kašičice kuhinjske soli
Način pripreme
Luk iseći na rebarca i preliti hladnom vodom. Ostavi da odstoji oko 15 minuta U posudi pomešati ulje i sok dve limete u finu emluziju. Dodati oceđen luk, sitno iseckau papričicu i peršun.
Peruanske vaniilice – Alfajores
200 g margarina bakes & cakes
50 g šećera u prahu
1 jaje
260 g pšeničnog brašna
½ kašičice kuhinjske soli
Ganaš od karamel čokolade
300 g čokolade od karamela
200 ml slatke pavlake
Za posipanje
50 g šećera u prahu
1 kašika karamel vanile
Način pripreme
Genaž od karamle čokolade
Za ganaš u šerpicu sipati slatku pavlaku i čokoladu, kuvati na laganoj vatri dok se čokolada potpuno ne otopi. Skinuti sa šporeta i ostaviti da se potpuno ohladi. Kad se ohladi, umutiti miskerrom finu kremu.
Za testo u odgovarajuću posudu dodati omekšali margarin isečen na kockice. Dodati jaje, šećer u prahu, so i brašno. Umesiti u glatko testo, obložiti folijom i ostaviti u frižider da odstoji 30 minuta.
Zagrejati rernu na 180°C. Ohlađeno testo razviti na debljinu 4 mm i iseći čašom prečnika oko 6 cm. Poređati na pleh obložen papirom za pečenje. Svaki izbockati viljuškom. Peći 15 minuta dok ne porumene.
Jedan keks namazati kremom i preklopiti drugim. Poslužiti posute prah šećerom i karamel vanilom.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.