Za 4 osobe
Testo
4 bataka sa karabatakom
150 g slanine
2 šargarepe
2 glavice luka
10 komada arpadžika
150 g šampinjona
4 čena belog luka
1 ½dl vode
1 ½dl crvenog vina
1 dl soka od paradajza
malo brašna
so i biber
¼ kašičice šećera
lovorov list
½ dl konjaka
Prilog
kuvana testenina
Dekoracija
peršunov list
Način pripreme
1. U tiganju propržiti slaninu. Zatim je izvaditi iz masnoće te ostaviti sa strane. Posoliti i pobiberiti batake, pa ih uvaljati u brašno. Zatim ih propržiti na masnoći od slanine. Izvaditi ih sa strane. Na preostaloj masnoći od slanine u tiganju propržiti crni luk, šargarepu i nožem zgnječenibeli luk. Posoliti ih i dinstati svega nekoliko minuta, povremeno mešajući. U tiganj naliti konjak, pa flambirati povrće.
2. Pripremljene namirnice sjediniti u šerpu, pa dodati vodu, vino, arpadžik i cele šampinjone. Sve začiniti solju i biberom. Zatim dodati sok od paradajza, šećer i lovorov list.
3. Poklopiti šerpu poklopcem, te krčkati jelo na umerenoj temperaturi 20-30 minuta, povremeno mešajući.
4. Servirati gotovo jelo uz testeninu i ukrasiti seckanim peršunovim listom.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.