Pinja kolada kolač
75 g margarina
1 jaje
150 g šećera
100 g brašna
30 g kokosovog brašna
½ kesice praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
80 g ananasa
35 g kisele pavlake
Za podmazivanje pleha
10 g brašna
10 g margarina
Za krem
150 g sremskog sira
1 kašika šećera
40 g ananasa
Za dekoraciju
nekoliko kolutova ananasa
džem od malina
Pita sa pečurkama i sirom
250 g lisnatog testa
300 g pečuraka
1 glavica crnog luka
1 jaje
150 g rendanog kačkavalja
150 g kisele pavlake
1 kašičica dižon senfa
1 kašičica suvog začina
½ kašičice mlevenog bibera
1 kašičica suvog bosiljka
4 kašike ulja
pasulj kao teg za tart
Način pripreme
1. Pinja kolada kolač: Umešati margarin i šećer dok se ne dobije glatka smesa, dodati jaje, pa nastaviti mešanje. U drugoj posudi pomešati prašak za pecivo, vanil šećer i kokosovo brašno, promešati. U posudu sa margarinom i šećerom prebaciti suve sastojke i nastaviti mešanje. Dodati pavlaku, i sve dobro promešati. Na kraju lagano umešati varjačom kocke oceđenog ananasa.
2. Dobijenu masu presuti u modlu, prethodno premazanu margarinom i posutu brašnom. Peći u zagrejanoj rerni 20 do 25 minuta na 190 stepeni. Ostaviti da se hladi, pa izvaditi iz modle.
3. Napraviti krem. Mikserom lagano promešati sir i šećer, a zatim dodati kocke ananas.
4. Kolač premazati džemom od malina, staviti krem i dekorisati kriškama ananasa.
5. Pita sa pečurkama: Sitno iseckati luk i propržiti ga na malo ulja da omekša, pa ga začiniti suvim začinom. Dodati pečurke isečene na krupnije komade. Propržiti zajedno dok pečurke ne puste višak vode.
6. Za to vreme razviti oklagijom lisnato testo na dimenzije tepsije za pečenje i obložiti ravnomerno dno i zidove tepsije. Preko testa staviti papir za pečenje i preko njega staviti pasulj kao teg.
7. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, 15 minuta.
8. U tiganj sa pečurkama dodati jaje, senf, pavlaku i sir, pa začiniti.
9. Polupečeno testo izvaditi iz rerne, ukloniti pasulj i papir za pečenje i preko testa nasuti fil. Pleh vratiti u rernu i peći na 180 stepeni još 10-15 minuta. Služiti toplo.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.