Testo
3 dl kisele vode
1½ dl ulja
200 g mlevenih oraha
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica kvasca
500 g brašna
2 kašike kakao praha
Sirup
900 g šećera
1 l vode
Sirup
sladoled
kakao krem
Način pripreme
1. U posudu za mešanje sipati vodu, ulje, orahe, sodu bikarbonu i kvasac i sve dobro promešati. Dodati brašno i mesiti dok se ne dobije meko testo.
2. Testo podeliti na dva dela i u jedan deo dodati kakao i premesiti. Rukama razvući obe jufke i odmah zatim staviti ih jednu preko druge. Spojena testa razvući oklagijom u pravougaoni oblik i napraviti rolat.
3. Rolat iseći na kolutove, širine prsta, i ređati ih u pleh za pečenje tako da se ostavi razmak između kolača jer će prilikom pečenja narasti.
4. Testo peći 10 minuta na 200, a zatim oko 15 minuta na 150 stepeni.
5. Sirup: Šećer i vodu sipati u šerpu odgovarajuće veličine i kuvati sve dok se sav šećer ne istopi.
6. Pečene kolače preliti sirupom i ostaviti ih da se ohlade. Kolače ukrasiti sladoledom ili kakao kremom, po želji.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.