Za 8 osoba
Testo
250 g brašna
200 g margarina
50 g mlevenih badema
½ kašičice soli
1 dl hladne vode
1 kašičica sirćeta
1 žumance za premazivanje
10 g margarina za podmazivanje
Fil
600 g jabuka
1 kašičica cimeta
½ kašičice muskatnoh oraščića
4 kašike tamnog šećera
4 kašike smeđeg šećera
20 g margarina
sok jednog limuna
2 kašike vode
Prilog
sladoled po želji
Način pripreme
1. Mikserom mešati brašno, mleveni badem, so i margarin koji je isečen na kockice dok se ne dobije rastresita masa. Dodavati postepeno vodu i sirće, pa ručno mesiti dok se ne dobije glatko elastično testo.
2. Testo uviti u foliju i staviti u frižider da se hladi 30 minuta.
3. Oprane jabuke oljuštiti i iseći na krupne komade. Preliti ih sokom od limuna, dodati smeđi šećer, cimet i muskatni oraščić. Promešati i staviti sa strane.
4. U šerpu sipati vodu i tamni šećer i na umerenoj vatri pustiti da se šećer karamelizuje. Dodati margarin i uz stalno mešanje kuvati nekoliko minuta dok se ne dobije sjajni karamel. Dodati jabuke i uz lagano mešanje kuvati još nekoliko minuta. Skinuti sa vatre.
5. Uključiti rernu da se zagreje na 190 stepeni.
6. Izvaditi testo iz frižidera i premesiti. Podeliti testo na 2 dela. Prvo oklagijom na obrašnjavljenoj površini razvući donju koru debljine 3 mm i njome obložiti unapred omašćenu posudu za pečenje. Nasuti preko prve kore fil od jabuka. Nožem odseči višak testa po obodu posude i premazati razmućenim žumancetom. Fil prekriti sa ostatkom testa koje je takođe oklagijom razvučeno na istu debljinu kao i donja kora.
7. Ivice testa premazati žumancetom i dobro spojiti. Gornju koru na nekoliko mesta lagano probušiti nožem. Od ostatka testa napraviti dekoraciju za gornju koru. Premazati celu površinu pite žumancetom i staviti u pećnicu da se peče 40 minuta.
8. Kada je pita pečena ostaviti da se malo ohladi. Servirati sa kuglom sladoleda.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.