1 celo pile
1 kg krompira
2 glavice crnog luka
1 dl ulja
Marinada
1 dl maslinovog ulja
sok jednog limuna
rendana kora jednog limuna
3 čena belog luka
2 kašičice soli
1 kašičica bibera
1 kašičica slatke aleve paprike
½ kašičice ljute tucane paprike
1 kašičica sveže nane
Prilog
400 g brokolija
Način pripreme
1. U blender staviti sve sastojke za marinadu i dobro izmešati.
2. Pile iseći po dužini leđa na pola, tako da grudi ostanu spojene.
3. U posudu za mariniranje staviti pile i preliti marinadom. Marinadu dobro utrljati u meso i ostaviti da odstoji 2-3 sata.
4. U tepsiju za pečenje staviti krompir u ljusci isečen na kriške, dobro ga nauljiti i posoliti. Preko njega staviti luk isečen na rebarca i marinirano pile. U tepsiju nasutii 2 dl vode.
5. Peći u rerni na 190 stepeni oko 20 minuta prekriveno aluminijumskom folijom i oko 20 minuta bez folije.
6. Servirati toplo sa barenim brokolijem.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.