Za 6 osoba
Lepinja sa jajima
500 g brašna
3 dl mlake vode
1 kesica suvog kvasca
½ kašičice šećera
1 kašičica soli
1 kašika ulja
200 g spanaća
6 jaja
1 jaje za premazivanje
Ljubavni kolač
400 g brašna
1,5 dl mleka
½ dl vode
3 kašike meda
1 kašičica soli
Način pripreme
1. Lepinja sa jajima: Sitno iseckati svež ili zamrzuti spanać. U mlaku vodu sipati kvasac i šećer i sačekati da proradi.
2. U odgovarajućoj posudi za mešanje sipati brašno, so i spanać i sve dobro zamesiti sa mlakom vodom u kojoj je aktiviran kvasac. Ostaviti da testo naraste na toplom mestu oko 30 minuta.
3. Naraslo testo premesiti, istanjiti ga u obliku pogače i staviti u pleh. Premazati razmućenim jajetom i utisnuti 6 celih jaja u pogaču.
4. Peći 25 minuta na temperaturi od 180 stepeni.
5. Za ljubavni kolač povezati sve sastojke u odgovarajućoj posudi, testo podeliti u 4 jufke i ostaviti da odstoji 20 minuta.
6. Od jufki napraviti prstenove i peći ih u rerni na 180 stepeni dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.