Potaž od pečenog paškanata
675 g paškanata
2 kašike mediteran ulja
1 kašičica semena korijandera
2 kašičice semena kima
½ kašičice mlevene kurkume
1 kašičica dižon senfa sa celim zrnom
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 čeri paradajza
1 l bujona od povrća
1 kašika limunovog soka
himalajska so
biber šarena mešavina
Način pripreme
Paškanat oljuštiti i iseckati ga na kockice. Prebaciti ga u pleh premazan mediteranskim uljem. Čeri iseći na četvrtine i dodati ga u pleh. U avanu samleti korijander i jednu kašičicu kima. U pleh dodati i crni luk isečen na osmine i 2 cela čena belog luka. Povrće začiniti mlevenim začinima i kurkumom. Staviti da se peče u zagrejanu rernu na 200°C, 30 minuta.
Ispečeno povrće prebaciti u šerpu, naliti bujonom i izblendati štapnim mikserom. Staviti još jednom da proključa i začiniti himalajskom solju, šarenim biberom i isceđenim sokom limuna. Servirati i ukrasiti ostatkom kima.
Piletina sa medenim senfom i paškanatom
8 pilećih bataka
2 glavice crnog luka
350 g paškanata
300 ml bujona od povrća
2 kašike dižon senfa sa celim zrnom
2 kašike meda
majčina dušica seckana
morska so
peršun
ulje
Način pripreme
U šerpu sa zagrejanim uljem dodati batake bez kože. Zapeći ih sa svih strana, pa ih izvaditi na tanjir. U šerpu dodati još malo ulja, pa staviti da se prži sitno iseckan crni luk. Kad se proprži vratiti batake u šerpu. Bujon pomešati sa medom i senfom i naliti ga u šerpu sa mesom i paškanatom. Dodati so i majčinu dušicu. Paškanat iseckati na trake, pa ga staviti preko bataka, poklopiti i ostaviti da se sve dinsta na laganoj vatri. Kada meso bude spremo i omekša, nakon 15-20 minuta servirati i ukrasiti peršunom.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.