Potopljika sa piletinom
4 bataka sa karabatkom
½ kašičice soli
voda za nalivanje
biber u zrnu
suvi začin
lovorov list 400 g brašna
2,5 dl mlake vode
Kolač sa malinama
175 g brašna
8 kašika ulja
5 jaja
150 gšećera
1 kesica praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
6 kašika kiselog mleka
200 g malina
slatko od malina za serviranje
Način pripreme
1. Potopljika sa piletinom: U ekspres lonac staviti piletinu i naliti toplom vodom. Dodati začine i kuvati oko 30 minuta od momenta kada krene da vri.
2. U posudu za mešanje sipati brašno i so, dodati vodu i umesiti testo. Testo ostaviti da stoji oko 20 minuta.Nakon što je testo odstojalo, podeliti ga u manje jufke i razvući oklagijom na debljinu od 2-3 mm. Prebaciti u pleh i peći u rerni na 200 stepeni, dok ne porumeni.
3. Pečene kore iskomadati na manje komade i staviti u vatrostalnu posudu ili tepsiju. Preliti ih supom u kojoj se kuvala piletina. Preko svega staviti komade kuvane piletine i staviti u rernu na 200 stepeni, 10 minuta da se malo zapeče. Služiti toplo.
4. Kolač sa malinama: U posudu za mešanje staviti šećer, vanilin šećer i jaja, pa dobro umutiti mikserom. Kada se dobro sjedine dodati kiselo mleko i ulje i nastaviti mešanje. Na kraju dodati brašno u koje ste dodali prašak za pecivo. Nastaviti mešanje dok se ne dobije kompaktna masa bez grudvica.
5. U pleh obložen papirom za pečenje nasuti dobijenu masu, pa preko svega rasporedeiti maline. Peći u rerni, zagrejanoj na 180 stepeni, oko 25-30 minuta.
6. Servirati uz slatko od malina.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.