Nastala ukrštanjem dve rase svinja pre dva veka, mangulica ili vunasta svinja dugo je bila glavni izvozni artikal Srbije. Na njima su se obogatili mnogi trgovci, koji su kasnije postali srpska elita. Poslednjih godina dosta se govori o tome da je meso mangulica mnogo zdravije od mesa drugih svinja. Analize pokazuju da to meso zaista ima veći procenat proteina, manje masti i lošeg LDL holesterola.
Danas ih je u Srbiji teško pronaći, ali to nije bila prepreka za našeg gastronomada Katarinu Petrović Kaju, koja je, u novoj epizodi desete sezone Gastronomada, posetila Bojčinsku kolebu, gde ih uspešno odgajaju i pripremila salčiće od mangulice.
Nova epizoda Gastronomada u ponedeljak, 7. septembra, u 12:25, na RTS 1.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.