Za 4 osobe
8 paradajza za punjenje
1 paradajz za podlogu
Fil
½ kg mlevenog junećeg mesa
1 glavica crnog luka
50 g kuvanog pirinča
100 g kačkavalja
3 kašike sitno seckanog peršuna
1 kašika sitno seckanog lista od celera
100 g graška
1 jaje
so i biber
Preliv
3 glavice luka
3 zelene paprike
ostatak od izdubljenog paradajza
½ dl ulja
2 kašike parmezana
Legir
2 dl mleka
1 pavlaka
4 jaja
100 g belog sira
2 kašike sitno seckanog peršuna
Način pripreme
1. Izdinstati na luku mleveno meso.
2. Očistiti i izdubiti 8 paradajza. “Poklopac” od paradajza sačuvati za zatvaranje, a njegovu utrašnjost za preliv.
3. Nakon što se meso ohladi u njega staviti kačkavalj, pirinač, peršun, celer i jedno jaje. Dobro promešati.
4. Iseći preostali (deveti) paradajz na kolutove i tim kolutovima napraviti podlogu u izdubljenom paradajzu. Nafilovati svaki paradajz i poklopiti sa odsečenom kriškom koja je preostala kada se paradajz izdubi (poklopac).
5. Poređati u posudu za pečenje koja je predhodno nauljena i peći na 200 stepeni stepeni 20 minuta.
6. Dok se punjeni paradajz peče napraviti preliv. Luk i papriku iseći na rebarca, dodati ostatak od izdubljenog paradajza i dinstati na ulju dok ne omekša. Sa ovim prelivom preliti paradajz i opet vratiti u rernu na 10 minuta.
7. Napraviti legir tako što se dobro promešaju jaja, pavlaka, beli sir, peršun i mleko. Paradajz preliti legirom, pa opet vratiti u rernu na 10-15 minuta.
8. Servirati toplo.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.