Ruske vatruške
Testo
1 jaje
2 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
¼ kašičice kuhinjske soli
250 ml mleka
500 g brašna tip 500
1 kašika suvog kvasca
80 g margarina bakes & cakes
Za podmazivanje
30 g margarina bakes & cakes
Nadev
1 jaje
500 g urde ili tvoroga
2-3 kašike šećera
½ kesice vanilin šećera
Za premazivanje
1 kašika mleka
Način pripreme
Umutiti jaje sa šećerom, vanilin šećerom i soli. Sipati toplo mleko i sve izmešati. Brašno pomešati sa suvim kvascem i postepeno dodadaviti prethodno umućenu smesu varjačom, a onda nastaviti mešenje rukama. Na kraju dodati rastopljeni margarin i umesiti ga u testo. Testo treba da bude homogeno i mekano. Posudu sa testom pokriti folijom ili krpom, i pustiti da naraste narednih sat vremena.
Za nadev umutiti tvorog ili urdu sa jajima, šećerom i vanilinim šećerom.
Od naraslog testa oblikovati male identične kugle, pa ih poređati u podmazani pleh. U svaku staviti rakijsku čašicu podmazanu margarinom, i tako ostaviti oko 20 minuta da se podignu. Izvaditi čašice, a u udubljenja staviti nadev. Testo premazati mlekom i ostaviti sa strane 10 minuta, da testo dobro upije mleko. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko 25 minuta.
Goveđi jezik u sosu od višanja
1 kg goveđeg jezika
1 glavica crnog luka
1 glavica belog luka
1 stabljika celera
2 šargarepe
2 korena peršuna
½ kašičice kuhinjske soli
2,5 dl belog vina
5-6 zrna crnog bibera
2-3 karanfilića
Sos od višanja
3 kašike meda
3 kašike višanja
1 čašica votke
½ kašičice čilija sa morskom soli
½ kašičice morske soli
Sos od rena, pavlake i cvekle
100 g cvekle
2 kašike rena
180 g kisele pavlake
½ kašičice kuhinjske soli
½ kašičice bibera sa belim lukom
½ kašičice mlevenog crnog bibera
Za serviranje
pire krompir
Način pripreme
Dobro opran jezik staviti u šerpu sa vodom i kuvati nekih desetak minuta. Nakon toga vodu prosuti, pa naliti čistom hladnom vodom. U lonac dodati korenasto povrće, začine i crni luk sa pobodenim karanfilićima. Kada provri, dodati i belo vino. Kuvati u poklopljenoj šerpi na laganoj vatri 2-3 sata, dok jezik sasvim ne omekša.
Za sos od višanja u šerpici zagrejati med i višnje. Kada se sjedini dodati votku. Ostaviti da se kuva dok se ne redukuje. Na kraju dodati žačine.
Za drugi sos, kuvanu i oceđenu cveklu, ren, pavlaku i začine ubaciti u blender i samleti da se dobije fini krem.
Goveđi jezik izvaditi na drvenu dasku da se malo prohladi i skinuti mu kožu. Kuvan i očišćen jezik narezati na parčiće debljine 0,5 -1 cm i poslužite uz uz sosove i pire korompir.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.