Za 6 osoba
Testo
600 g brašna
50 g šećera
½ kašičice soli
1 kesica suvog kvasca
2 jaja
2 dl mlakog mleka
4 kašike ulja
Fil
200 g mlevenih oraha
50 g šećera
1 kesica vanilin šećera
Preliv
200 g malina
100 g šećera
Način pripreme
1. U odgovarajućoj činiji povezati sve sastojke za fil.
2. U odgovarajućoj posudi umesiti mekano testo od navedenih sastojaka. Ostaviti na toplom da narasta 20 minuta. Nakon toga, testo premesiti i po potrebi dodati još malo brašna da se ne lepi za ruke. Podeliti testo na jufke.
3. Oklagijom razvući testo i posuti filom i uljem. Napraviti rolat i seći kriške debljine 1,5 cm.
4. Svaku krišku zaseći unakrsno i ređati na nauljen pleh.
5. Peći u zagrejanoj pećnici na 180 stepeni oko 25 minuta ili dok ne dobiju zlatno žutu boju.
6. U manjoj šerpi ušpinovati maline sa šećerom dok se ne dobije kompaktna i sirupasta masa. Ohladiti, a zatim procediti kako bi odstranili koštice i kako bi dobili fini sirup. Dodatno ohladiti u frižideru.
7. Pečene ružice ostaviti da se ohlade, pri služenju ih premazati prelivom od malina.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.