Palačinke
330 g heljdinog brašna
430 g speltinog brašna
1,5 l mineralne vode
1 kašičica praška za pecivo
1 kašika šećera
½ kašičice soli
4 kašike ulja
ulje za prženje
Slani fil
400 g kuvane piletine
300 g mladog sira
150 g kajmaka
4 žumanca
1 kašičica suvog začina
Preliv
4 belanca
4 dl kiselog mleka
Slatki fil
5 dl soka od jagode
1 kašika slatka od šumskih
5 kašika šećera
6 kašika speltinog brašna
1 kesica burbon vanila šećera
Za posipanje
2 kesice šlaga pene
2,5 dl mleka
borovnice
maline
Način pripreme
1. Od svih sastojaka za palačinke napraviti masu i ispržiti palačinke.
2. Za slani fil piletinu dobro usitni i pomešati sa sirom, kajmakom, žumancima i začinima. Palačinke nafilovati filom i smotati u sarmice. Sarmice poređati u nauljenu tepsiju. Belanca delimično umutiti u sneg i dodati kiselo melko. Lagano promešati. Sa dobijenom smesom preliti palačinke u tepsiji i sve zajedno zapeći u rerni na 200 stepeni, 20 minuta.
3. Za slatki fil u šerpicu sipati sok od jagode, burbon vanila šećer, kristal šećer i uz mešanje dodavati speltino brašno. Kada se fil zgusne ostaviti da se ohladi i dodati kašiku slatka od šumskih jagoda. Palačinke premazati filom i umotati u paketić. Paketiće poređati jedan preko drugog (2 dole, 2 u sredini i 2 preko njih). Premazati preostalim filom i dekorisati šlagom i svežim bobičastim voćem.
4. Sarmice od palačinki služiti tople, a slatke ostaviti u frižider da se malo stegne i služiti sečeno na kriške kao kolač.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.