Selen je aromatična biljka, koja se gaji po baštama i dvorištima. Poreklom je iz Persije, a u našim krajevima je poznat i kao ljupčac, ljubačac, belestika, veleždin, velestika, lesandrina, milobud, miloduv ili selim. U tradicionalnoj kuhinji koristi se kao začin, a naš gastronomad Katarina Petrović Kaja, u predivnom ambijentu domaćinstva Angelinin konak, na obali Dunava u Kusjaku kod Negotina, naučila je od domaćice Verice Žikić kako da pripremi dimljenog šarana sa selenom i dženerikama, krompir salatu sa selenom i supu od svežeg graška sa ovom vrednom namirnicom.
Nova epizoda Gastronomada, u utorak, 9. avgusta, u 15:00, na RTS 1.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.