1 manja glavica karfiola
2 glavice crvenog luka
7 jaja
150 g brašna
180 g tvrdog sira 8 kašika ulja
½ kesice praška za pecivo
1 kašičica bosiljka
1 kašičica ruzmarina
1 kašičica kurkume
1 kašičica suvog začina
biber
6 čeri paradajza
50 g belog susama i semenki suncokreta
20 g margarina za premazivanje pleha
Način pripreme
1. Karfiol usitniti na male cvetove i kuvati u kipućoj vodi oko 6 minuta. Izvaditi iz vode i ostaviti da se cedi.
2. Dve glavice crvenog luka iseći na rebarca i propržiti na 4 kašike ulja da omekša. Ostaviti da se hladi.
3. Umutiti jaja i dodati kurkumu, ruzmarin, bosiljak, so i biber. Dodati brašno i prašak za pecivo, nastaviti mešanje. Sitno izrendati 100 g od pripremljenog sira, a 80 g iseći na listiće. Dodati sir i nastaviti mešanje. Dodati kuvani karfiol i nastaviti mešanje.
4. Obložiti dno pleha za pečenje papirom za pečenje, unutrašnjost pleha premazati margarinom i obložiti susamom i semenom suncokreta.
5. Prvo staviti prženi crveni luk. Preko toga staviti smesu sa karfiolom. Smesu izravnati i preko svega dekorisati crvenim lukom isečenim na rebarca i čeri paradajzom isečenim na polovine. Začiniti biberom i poprskati uljem.
6. Peći na 180 stepeni oko 30 do 35 minuta.
7. Nakon pečenja ostaviti da se hladi 10 minuta, pa izvaditi iz pleha.
8. Služiti toplo ili hladno.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.