1 kg sremskog sira
500 g kora za pitu
250 g šećera
50 g suvog grožđa
5 jaja
1 dl mleka
2 kesice rum šećera
ulje za premazivanje
Krem
5 dl mleka
2 žumanca
50 g šećera
2 kesice vanilin šećera
1 kašika gustina
Način pripreme
1. Suvo grožđe potopiti u mleko.
2. Umutiti jaja i dodati šećer, vanilin šećer, sir i oceđeno suvo grožđe, sve dobro promešati.
3. Staviti tri kore i svaku premazati sa malo ulja i bogato nafilovati. Umotati u rolat i staviti u pleh za pečenje, premazati uljem i ostatkom fila. Peći 30 minuta na 200 stepeni.
4. Krem: Staviti mleko da provri. Žumanca umutiti sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati malo mleka i kašiku gustina, pa sve dobro promešati da nema grudvica. Presuti malo mleka iz šerpe u smesu žumanaca i šećera, promešati, pa lagano uz mešanje vratiti u šerpu. Kuvati na tihoj vatri dok ne provri.
5. Pečenu pitu ostaviti da se malo ohladi. Servirati isečenu pitu, zajedno sa kremom.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.